DVD Završje

web:www.dvd-zavrsje.host.sk

U poslijeratnom razdoblju, točnije početkom 50-tih godina u današnjem Završju Podbelskom jedna od glavnih institucija za mještane bila je tadašnja Poljoprivredna zadruga  Završje na čelu s upraviteljem gosp. Izidorom Biškupom. Veliki aktivista i pokretač zbivanja u Završju, gosp. Izidor ili popularni Žiga, u to doba posjećivao je popriličan broj vatrogasnih svečanosti i zabava, na kojima se uvijek veselo družilo. Vođen tim osjećajem predložio je g. Ivanu Vincek iz Završje, tadašnjem tajniku Poljoprivredne zadruge Završje, da se u Završju osnuje jedno vatrogasno društvo. Ivan Vincek je tada jedini bio vatrogasac, točnije počasni član DVD-a Tužno i jedini simbol vatrogastva koji je u Završju do tada postojao bila je njegova vatrogasna kapa.

Ideja osnivanja vatrogasnog društva predložena je upravnom odboru zadruge i ona je prihvaćena. Izabran je inicijativni odbor u sastavu Izidor Biškup – predsjednik, te Novak Ivica i Zagorec Martin i počelo se raditi na osnivanju društva.

19. lipnja 1955. godine sazvan je zbor građana u Završju vezan uz osnivanje vatrogasnog društva. Ranije pripremljene planove rada društva, te predloženi upravni odbor mještani su jednoglasno i s veseljem prihvatili i podržali. Tadašnji novoosnovani upravni odobor bio je u sastavu: Ivica Novak – predsjednik, Martin Zagorec – zapovjednik, Antun Kocijan, učitelj iz Završje – tajnik, Izidor Biškup – blagajnik, Mijo Rohtek, Blaž Piskač, Dragutin Vincek, Božo Čovran, Marko Biškup, a prvi vod su činili: Lovro Slunjski, Lovro Novak, Luka Šešet, Antun Piskač, Juraj Biškup, Božo Čovran, Stjepan Čovran, Marko Biškup i Martin Zagorec kao zapovjednik. Prilikom osnivanja u društvo se upisalo 60-tak članova, što aktivista, što podupirajućih članova.Veliku ulogu prilikom osnivanja društva odigralo je i susjedno vatrogasno društvo DVD Podevčevo. Osim pomoći oko osnivanja, darovali su DVD-u Završje i ručnu špricu, pošto su oni već tada imali agregat.

Iste godine u kasnu jesen, pokazala se potreba za nabavkom agregata, jer se u tadašnjem rudniku u Jacinama nakupljala voda, a kako su vatrogasci bili zaduženi za ispumpavanje te vode, krenulo se u nabavku agregata. Prvi agregat u Završje sitgao je konjskom zapregom, a tom prigodom upriličenoje veselje, te svečani doček s tamburaškim orkestrom. Agregat je tom prilikom i kršten, a krstio ga je Ivan Vincek riječima „u ime upranog odbora krstim te imenom Slavica“, te ga polio litrom vina. I tako je tadašnji agregat marke Savica, postao Slavica. Krenulo se i u nabavku vatrogasnih odijela, te je Žiga Biškup nabavio materijal iz Varteksa, te su on, Ivan i Marko Biškup sašili prva vatrogasna odijela u DVD-u Završje. Ovom prigodom Poljoprivredna zadruga Završje je dala DVD-u i prostoriju za opremu, na mjestu današnjeg WC-a. Sljedeće godine krenulo se i u nabavku zastave. Zastavu je kupila Poljoprivredna zadruga, a pokrovitelj je bila općina Vidovec. Tom prigodom kumovalo je oko 15-ak okolnih društava i obližnjih zadruga. Bila je organizirana velika proslava iz limenu glazbu iz Vidovca.

Prvih godina društvo je aktivno djelovalo, te je sudjelovalo u mnogobrojnim takmičenjima. Ukratko, spadalo je u red boljih i aktivnijih društva u tom području. 1960. godine Žiga se seli u Varaždin, te je do 1962. godine obavljao dužnost blagajnika vozeći se u Završje biciklom. Iste godine na mjestu blagajnika nasljeđuje ga Ćiril Piskač. U sljedećem razdoblju društvo je nastavilo aktivnost, 1965. godine organizirana je 10-godišnjica postojanja društva, a 1975. godine 20-godišnjica.

Početkom 80-tih Poljoprivredna zadruga Sloga iz Novog Marofa odlučila je napraviti mosnu vagu nasuprot Društvenom domu. Tadašnji direktor Sloge, g. Ilija Ivanuš obećao je tadašnjim vatrogascima novi agregat, ako mještani obave iskop za postavljanje vage, te je na taj način nabavljen današnji agregat marke Ziegler.

preuzeto sa web starnica dvd-a završje